sommerliv på altanen

Sommerliv på altanen

Ah sommer – alle altaners højtid! Nu kan det for alvor mærkes, at det ekstra uderum virkelig er en forlængelse af ens bolig.

Parasollen findes frem fra kælderen, tekstiler og puder ligger klar og planternes dvale er ovre.

Det er nu, at man kan indrette sig med en eksplosion af farver, skønne tekstiler og gode møbler til afslapning. Tre ting, som jeg hver sommer prioriterer for at få den skønneste sommerlige altan.

Ideer, guide, styling og fotos er udarbejdet af mig for Plantorama, hvor udvalgte produkter er fra (disse er modtaget i gave).
© 2021 Eva Pryds – All rights reserved.

Alle regnbuens farver

Japansk ahorn i krukke er langsomt ved at springe ud i sin karakteristiske rødbrune nuance. Sammen med vinterens valg af skimmia i lys bordeaux, står den flot som en del af sommerens regnbue-farver. Derudover har jeg tilføjet blomster i lyserød, lyslilla og gul. Blandt andet lyser smukke, gule solsikker op, mens prydbasilikum spreder den skønneste duft ved berøring. Den blomstrer med de fineste blå-lilla blomster, som vil tilføje endnu en farve til skalaen, som kan indgå i regnbuen.

TIP Gå efter blomster, som du synes er flotte i farverne – det behøver ikke være så stramt overvejet, men må gerne være lidt tilfældigt farverigt og frodigt om sommeren.

 

altan sommer

En lille, men fin blomst

Generelt er det smart at vælge planter til sin sommer-altan, som blomstrer hele sommeren. Det kræver selvfølgelig at man husker at vande og nippe dem, men så får man meget foræret hele sæsonen. I år har jeg opdaget en ny blomst, som netop opfylder disse kriterier: tvillingeblomsten, som hedder Diascia Barberae på latin. Den kan i øvrigt godt klare at agere indendørs potteplante også – smart, ikke mindst når efteråret sætter ind.

TIP Tvillingeblomsten slynger sig gerne let, så den egner sig særligt godt til altankasser, ampler og hængepotter.

 

altan sommer

Spiselige blomster på altanen

Ikke nogen altan uden spiselige afgrøder. Krydderurter er et must i krukker, men også spiselige blomster er oplagt at gro på sin altan. Her er skovsyre og tallerkensmækkere især fine – begge dele har jeg fundet som små planter, som senere vil springe ud med både gule, orange og røde nuancer.

TIP Brug de spiselige blomster som pynt på kager, i isterninger til saftevand eller som farverigt indslag i sommersalaten.

 

indretning altan

Spanske margueritter – som træ!

Generelt kan jeg godt lide at mikse potter på altanen i alle størrelser, former og farver. Men især det, at tænke i forskellige niveauer på selve planterne, er også altid noget jeg går efter. Der må gerne indgå krukker med tætte, lave planter, mens andre godt må vokse i højden. Ligeledes må nogle godt være kompakte, mens andre have et lettere udtryk i deres vækst.

Normalt anser jeg spanske margueritter for at være en af de lavere og mere kompakte sommerplanter. Men faktisk fås de også som små opstammede træer, som er med til at skabe et dejlig let udtryk i sammensætningen af altanens mange sommerfavoritter. Spanske margueritter fås i et væld af farver og er, ligesom førnævnte tvillingeblomst, en vækst der blomstrer hele sommeren. Hertil kommer, at de er hårdføre og lever længe, hvis de blot får vand, gødning og sol nok. Som en del af min idé om en regnbue-farveskala på årets sommer-altan, indgår disse på fineste vis med deres helt sarte lyslilla overside og en lidt mørkere underside, som et fint indslag.

SE ALLE indlæg om altanliv her.

 

altan sommer

Siddeplads (og andre møbler)

Det kan være svært at vælge møbler til sin altan, fordi den ofte skal opfylde mange funktioner samtidig. Det kan være alt fra vasketøj til solbadning, som man gerne vil have de få kvadratmeter til at kunne rumme. I forhold til møbler, er det derfor værd at overveje hvilke man bør prioritere.

Jeg har haft alt fra solstole, liggestole, klapstole, bænk og hængeborde som møbler på min altan. Allerbedst fungerer det dog med en sofa hvor der er mulighed for at smide benene op eller sidde mere end én person. Sofaen er placeret så der er mest muligt sol på den hele sommerhalvåret, men også så den er i læ for vand når det regner. Det betyder, at man faktisk godt kan sidde derude med sin varme kop kaffe og et frisk magasin selv når det regner uden vind.

Udover smukke planter i skønne farver, så husk dog det vigtigste: lækre tekstiler at brede sig på, bløde puder til siddemøbler og måske en lille sommerlig dug på dit bord – så er der ikke et sommer-øje tørt!

Rigtig god sommer!

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen