ombetrækning af stole
DIY

Ombetrækning af stole | giv dine (gamle) stole en make over

Der findes så mange smukke gamle stole, her får du en guide til hvordan sæde og stel kan friskes op

Det startede med én Kai Kristiansen stol jeg fandt via Instagram. Så fandt jeg en mere på dba.dk, så to styks på auktion og en femte fra min mor. Alle fem med hver deres stadie af slitage, og hver deres slidte betræk.

Med fem ens stole i hus kastede jeg mig over at give dem et ensartet udtryk – og jeg må indrømme; jeg er rigtig glad for resultatet!

Så glad, at jeg håber, at jeg kan inspirere dig til at give gamle stole nyt liv! Bruger du min guide, så tag mig gerne på Instagram så jeg kan se dit resultat.

Sæderne kan laves på en dag og er relativt nemme at gå til. Slibning og lakering er også nemt, men tager tid og sviner mere en ombetrækningen.

Rigtig god fornøjelse med dine stole!

Materialer til ombetrækning af stole

  • Nyt stof, jeg bruger denne slidstærke polyester
  • Skum til sæderne (3 cm, 55kg er at foretrække, men alt efter stolens type så vælg herefter)
  • Hobbykniv til at skære skum
  • Pladevat til sæderne
  • Kontaktlim på spray, jeg brugte denne fra bauhaus, men også denne og denne virker på skum
  • Fint sandpapir
  • Mat/blank lak til stellet (jeg bruger mat skibslak)
  • Skruetrækker og spartel til at fjerne gammel polstring
  • Hæftepistol (med kompressor hvis sæderne er af hårdt træ, tjek om du kan leje en i dit lokale byggemarked)

Sådan ombetrækker du gamle stole

Først renses af, og sættes nyt fyld på

ombetrækning stoleSkil stel og sæde ad. Fjern så gammel polstring, både stof og skum osv., med værktøj.

 

skumhynde stole

Lim skum fast sædet. Skær til med hobbykniv. Lad gerne skummet gå en anelse mere udover kanten end jeg her har gjort – det vil give mere jævne kanter når stoffet foldes omkring (lesson learned, efter jeg lavede de første sæder…).

LÆS OGSÅ Sådan laver du din egen sengegavl.

 

nyt betræk stole

Spray så pladevat fast på skummet. Lad der være lidt ekstra kant til at folde og holde i.

Så ombetrækkes stolesæderne med stof

nyt betræk klipsemaskine

Klip evt. overskydende pladevat af inden du hæfter der ud af, men lad der være lidt som hæftepistolen kan klipse i – bare for at være sikker på at pladevatten også fæstnes.

Sæt så stoffet på med en hæftepistol. Sørg for at stoffet ligger nogenlunde lige, så det ikke bliver trukket på skrå af vævningen. Det fremgår tydeligt når du arbejder med det, på hvilke leder det strækkes fast og på hvilke det strækkes skævt/elastisk. Sørg også for at klipse et godt stykke inde, så ikke klipsene sidder for tæt på kanten.

Start med de lige sider – vent med hjørnerne til sidst.

Klips stoffet fast med få klips til at starte med. I takt med at der strammes/stoffet formes omkring sædet, klipses der mere jævnt og tæt. En god idé er, at klipse på modsatrettede sider for ikke at strække stoffet skævt.

En hånd-klipsemaskine var ikke stærk nok til de sæder i hårdt træ som mine stole havde, så jeg lånte en hæftepistol med kompressor af en snedker i familien. Spørg i dit lokale byggemarked, ofte kan disse lejes på billig dagsbasis.

 

hyndestof klipses på

Der vil naturligt være for meget stof til hjørnet og derfor skal stoffet her fordeles jævnt så det ikke buler på forsiden. Hjørnerne laves ved at der hele tiden fordeles nye folder som klipses ned.

 

ombetrækning af stole

Klip stoffet til og gem kanter og klips med sort tape.

Man kan få noget rigtig møbelpolster-tape, men det lykkedes mig ikke at finde det, så jeg har i stedet brugt sort gaffatape fra Bauhaus (måske også fordi det var nemmere…), og det virker helt fint til formålet.

Hvis du vil dække undersidens stykke med træ, kan man bruge noget tyndt stof (igen, man kan vist få noget specielt til formålet). Jeg har dog bare ladet det være.

Slibning og lakering af stole-stel

slibning og lakering stole

Slib stolens gamle lakering af med fint sandpapir. Vær obs på træsort og hvor meget den enkelte kvalitet kan tåle. Her er tale om stole der i forvejen var lakerede, så jeg sleb forsigtigt i bund med lakken så ny lak ville lægge sig pænere.

 

slibning og lakering stole

Vask slibestøv af og lakér når stolen er tør. Efter første lag lak slibes kortvarigt igen inden der lakeres igen. Dette gøres for at fjerne småstøv osv. fra første lag lak. Jeg endte med at give i alt tre tynde lag lak.

Efter nogle dages tørretid kan stolene samles igen og tages i brug.

 

FØR så stolene sådan her ud

før-billede ombetrækning af stole

 

EFTER ser de sådan ud

ombetrækning af stole

ombetrækning af stole

ombetrækning af stole

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen