Clutch, purse, pung – kært barn har mange navne, og man kan aldrig få for mange!
Lidt avanceret men smuk hæklet pung med foer – lav den i dine yndlingsfarver, eller brug dine rester til at lave denne hæklede pung
For flere år siden lavede jeg den lysegrå med brune tern i løbet af en semi-kedelig vinter. Først lang tid efter den var hæklet færdig fik jeg monteret et foer, hvilket jeg skulle have gjort længe for inden – pungen har nemlig været brugt meget lige siden!
Derfor har jeg længe haft lyst til at lave flere i samme stil og da jeg kom igang med det, lavede jeg samtidig en opskrift.
Jeg kalder den spydfletter-pung, da det unikke hæklede mønster minder om en form for flet eller vævet overflade som skabes skiftevis af fastmasker og spydmasker.
God fornøjelse!
Husk også at opskriften udelukkende er til privat brug og ikke må kopieres og sælges videre, samt at produkterne du laver efter denne opskrift ej heller må sælges videre.
© 2020 Eva Pryds – All rights reserved.
Jeg håber du kan bruge denne opskrift på en hæklet pung med foer. Hvis du laver en efter opskriften, så tag mig gerne på Instagram som jeg kan se dit resultat – brug gerne hashtagget #spydfletterpung.
Materialeforslag
- Umiddelbart kan hvilket som helst garn bruges, bare det ikke er for tykt. Men uld er at foretrække, da det giver det lækreste bløde resultat. Sørg for, at det garn du vælger til ternene, ikke er for tyndt.
- Et nøgle garn i hver farve er rigeligt til at lave pungen, har du rester der kan bruges så gør det.
- Der hækles på nål 2,5 (eller 3).
- Udover garn skal du også bruge lynlås og en stofrest til foer.
Anvendte forkortelser
- m: maske
- lm: luftmaske
- fm: fastmaske
- spm: spydmaske
- rk: række
- sm: sammen
- *xx*: gentag omgangen rundt
LÆS OGSÅ Hækleopskrift | populær citron-rangle.
Opskrift på spydfletter-pung
OBS! Bryd ikke garnet undervejs, lad i stedet den farve du ikke bruger hænge og vente til den skal bruges igen.
- Opslagning: Farve 1 (bundfarven): Slå 53 lm op. Vend på den sidste maske. TIP: du kan slå lige præcis det ulige antal masker op du ønsker, og på den måde selv bestemme størrelsen på din hæklede pung.
- 1. omgang: 4 fm i 2. maske efter nålen, fm til sidste maske. 4 fm i denne maske, derefter fm rækken ud (dvs. 2. side af lm-opslagningen).
- 2. omgang: 2 fm i hver af de 3 næste masker (de tre der danner enden), fm rækken ud. Når du når enden *2 fm i samme m, 1 fm*, gentag i alt 3 gange, fm rækken ud.
- Indsæt maskemarkør nu.
- 3.-5. omgang: fm i bundfarven.
- Skift til farve 2 (blå) i sidste m (se billedguide til farveskift nedenfor).
- 6. omgange: fm.
- Skift til farve 1 (brun) i sidste m.
- 7.-8. omgange: fm. Ved sidste maske skiftes til farve 2 (blå).
- 9. omgange: *1 fm, 1 spm i næste m*, gentag omgangen ud (se spydmaske-beskrivelse herunder). Afslut omgangens sidste m, hvor der samtidig skiftes til farve 1.
- 10.-11. omgange: fm. Afslut omgangens sidste m, hvor der samtidig skiftes til farve 2.
- Gentag de sidste 3 omgange til din pung har en højde du kan lide.
- Herefter 4 omgange fm i farve 1. Bryd garnerne og hæft ender.
Sådan hækles spydmasker
Spydmasker kaldes også dybe eller lange fastmasker.
Man hækler normalt sin fastmaske i den efterfølgende maske fra omgangen før. Ved en spydmaske hækles denne fastmaske i stedet igennem en maske fra 2 eller 3 omgange før. Det er således en fastmaske der er “trukket lang”.
Når mønsteret her angiver gentagelsen *1 fm, 1 spm i næste m*, bruges der to fm hver gang. Dvs. at anden gang der hækles 1 fm og en 1 spm, er der brugt to fastmasker fra omgangen før (den brune). Dette ses tydeligt på de sidste to billeder i farveskift-guiden herunder.
De små hanke (2 stk laves)
- Slå 6 lm op, vend på 1
- fm + 1 lm til at vende på
- Sådan hækles der frem og tilbage cirka 12 rækker.
- Herefter foldes på midten og de to lag samles ved at sy med broderi-nål i hver side.
- Monter disse ved at sy dem fast i hver side i pungens øverste fm-rækker.
MONTERING AF FOER FINDES SOM GUIDE HER.
Sådan laves farveskiftene
Der er mange farveskift i denne opskrift – disse kan drille! Det vigtige er, at få spydmasker og fastmasker placeret, så de ligger “oven på hinanden” i rækkerne.
FARVESKIFT fra bundfarve (brun) til ny farve (lyseblå)
Når du når til anden omgangs sidste maske (den som den grønne pil peger på), skiftes til den lyseblå.
Før nålen igennem masken, men hent nu i stedet det lyseblå garn, hvilket du færdiggører masken med som kædemaske. Lav så en luftmaske i den nye farve.
Herefter laves omgangens første maske; spydmasken.
Start omgangen med en spydmaske som dækker over en maske fra forrige omgang, en fm i næste, osv. Har du et ulige antal masker hele vejen rundt, så spring første gang en ekstra maske over inden du laver den første fm efter første spydmaske (altså spring den gule over og lav i stedet omgangens første maske i den grønne m).
Herefter laves skiftevis én spydmaske og en fm i efterfølgende maske.