altan inspiration

Altan inspiration | Forårsklar altan – ja tak!

Følelsen, når man åbner altandøren, og man mødes af et mildere sus end den frostklare luft, som har domineret de sidste mange måneder – endelig!

Det betyder, at man nu kan begynde at gøre altanen forårsklar, finde nye planter og begynde at bruge sit ekstra rum igen.

I det følgende får du tips til valg af forårsblomster, en (måske ny) måde at placere både hyggekrog og krukker på samt en nem guide til at skabe et harmonisk miks af vidunderlige forårsblomster.

Ideer, guide, styling og fotos er udarbejdet af mig for Plantorama, hvor udvalgte produkter er fra (disse er modtaget i gave).
© 2021 Eva Pryds – All rights reserved.

 

Inden du går i gang med den helt store forårsklargøring af din altan, er det værd at overveje om sæsonens første nye beboere skal være frostsikre. Vi kan trods alt godt risikere nogle døgn med minusgrader endnu, så hav det in mente, når du vælger årets første forårsfine blomster til din altan.

 

plantorama altan

Friske forsyninger

Det kan være en god idé at gå efter en bestemt farveskala som man godt kan lide, og som kan danne en harmonisk sammensætning af nuancer på altanen. Inden jeg tog afsted, for at indkøbe friske forsyninger i min nærmeste Plantorama, havde jeg forestillet mig at det var farver som orange og gul ala solens skinnende stråler skulle indtage min altan. Men da jeg stod foran havecenteret, forelskede jeg mig med det samme i de fineste sprøde hornvioler i lilla. Change of plans – farveskalaen skal være lilla!

Hornvioler i to forskellige lilla nuancer, stedmoderblomster i den fineste lyserøde nuance, som har lidt større blomsterhoveder end hornviolerne, skimmia med rødlige knopper samt slanke lavendler i lyslilla endte med at udgøre farvesammensætningen til fornyelse af min ellers ret vintertriste altan.

Derudover gik jeg efter tre spiselige og hårdføre must haves inden for krydderurter: purløg, persille og mynte. Med andre ord; et godt mix af nuancer indenfor samme farveskala, spiselige favoritter og planter i forskellige højder og silhuetter. Hertil leca og pottemuld for godt krukkemiljø. Vær opmærksom på at vælge den rigtige jord til skimmia, øvrige benævnte planter trives fint i pottemuld eller krukkejord.

 

plantorama altan

Placering af krukker

De første år jeg havde altan, satte jeg alle planter op ad væggen og lod dem følge altanafskærmningens forløb. Men jeg synes hurtigt, at det skabte en forudsigelig og upersonlig indretning, at de stod linet op på den måde.

 I stedet har jeg erfaret, at man ved at gruppere krukker i små klynger, kan skabe fornemmelsen af at have flere rum på altanen. Samtidig er det smart at sammensætte blomster i varierende højder – det skaber en anderledes visuel nuanceret fornemmelse.

Understreg dette ved at vælge potter indenfor samme kategori som dog alligevel er forskellige. Jeg går typisk efter de klassiske teracotta-krukker i både mocca, støvet ler-farvet og den klassiske orange-brune type. Hvis du er vild med glaserede krukker, så prøv at gå efter glaserede krukker af samme type, men i varierende størrelser og farver. Det giver en fornemmelse af at have sammensat små krukke-familier, og er med til at give altanens grønne liv endnu mere interessant.

SE MERE indretning her.

 

altan klar til sommeren

Det kan selvfølgelig være svært at skabe mange rum i rummet hvis man kun har en lille altan, men prøv alligevel om det også kan være virkningsfuldt, selv på en lille altan. En enkelt gruppering et sted du ikke plejer, kan gøre en stor forskel for den ofte kantede og forudsigelige indretning på få kvadratmeter.

Et andet fif er at placere sine krukker, så de kan nydes inde fra lejlighedens rum. På den måde får du mest mulig glæde af de smukke blomster uden nødvendigvis at skulle sidde ude på altanen.

FØLG MED på Instagram her.

 

altanliv

Hyggekrog med plads til afslapning

Udover farver, frisk jord og nye sammensatte blomster-familier er det alfa omega med en god hyggekrog. Selvom man ikke nødvendigvis kommer til at sidde derude i mange timer ad gangen, er det rart at have en god siddeplads hvor man kan trækker sig med en kop varm the eller kaffe.

Uanset om du har liggestol, klapstol, sofa eller noget helt fjerde, er det vigtigste at kunne holde varmen på denne årstid. Sørg derfor for at have lammeskind, tæpper og puder klar til din hyggestund. Det er det ligeledes afgørende for stemningen at have sine grønne blomstrende venner omkring sig. Lad derfor gerne potter og krukker omkranse din siddeplads, hvis du har pladsen til det.

 


Mix & match i samme beholder – en nem guide

For at give øjet noget nyt at gå på opdagelse i, kan du blande blomster i samme beholder. På den måde kan krukker på altanen få et nyt udtryk og du kan udfordre den klassiske opdeling af én type blomst i hver potte eller kasse. Hornvioler og stedmoderblomster endte jeg med at mikse for at skabe en illusion af en uendelig mængde farverige blomster i flor. Her har jeg anvendt en gammel skuffe, men især Plantoramas murstensforme vil være ideelle til ideen.

blomsterkasse diy

STEP 1 Bruger du en beholder af træ eller andet materiale som ikke er direkte egnet til vand og jord, er det vigtigt at du dækker af med plast i bunden. Fyld herefter godt med lecakugler i for at danne dræn.

 

blomsterkasse diy

STEP 2 Fyld godt op med pottemuld eller krukkejord.

 

blomsterkasse diy

STEP 3 Fordel blomster i forskellige farver og størrelser med jævne mellemrum. Her er brugt to slags hornvioler og en type stedmoderblomst; i alt tre forskellige farver, men to forskellige størrelse blomster. Fyld op med jord undervejs og klip til sidst overskydende plastic af.

Så har du lavet en fin samlet bund af blomster der giver øjet noget frisk og farverigt at gå på opdagelse i. Placer blomsterne så du kan nyde den inde fra dit hjem – det er skønt at se ud på, selv når det regner.

Rigtig god fornøjelse med dit forårs-altanliv!

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen