altan efterår altan vinter vinterklar altan

Indretning af altan efterår

Inspiration til indretning af altan i efteråret – og et par tips til vinteren

Der bliver nok ikke mange soltimer i bikini på altanen om efteråret. I stedet vil en stemning af udendørshygge være skøn, at kunne nyde en varm kop kaffe i.

I artiklen her, vil jeg give et indblik i hvordan jeg har indrettet altanen så den er egnet til efteråret. Derefter lidt om egnede planter til efterår på altanen. Til sidst får du et par fif til hvordan du kan frostsikre dine planter til vinteren.

Efterårstid er hyggetid

Uldtæpper og lammeskind er et must! Tilsæt varm kaffe eller te og en god bog – aaaah!

Men først, skal uderummet indrettes til formålet.

altanliv altanmiljø vinterklar altan

Sofa til altan

En god siddeplads, små sideborde og et arbejdsbord med lidt højde er de tre vigtigste elementer der bør indgå i indretningen af altanen.

Jeg har valgt en bænk i flet-look som kan tåle vind og vejr, mens blandt andet en bambus-taburet har fået en gang skibslak for at kunne klare blandt andet regnvejr. Denne kan lige anes på det første billede herunder.

Altan-afskærmning bambus

Det er først for nylig, at afskærmningen i bambus er kommet op. Jeg lader denne hænge selv nu hvor vi går koldere tider i møde. Spændende om det overlever vinteren. Uanset hvad, er det dekorativt og hyggeligt at være omgivet af derude.

altanindretning altanbord

Plantebord til altan

Derudover har jeg fundet et højt bord i storskrald som er perfekt ståhøjde. Det bruger jeg når der skal omplantes, ordnes osv.

Som det ses herover, står det høje bord i “rodehjørnet”. Her er samlet alt fra potter og lecakugler til ekstra pottemuld og et par klapstole.

(Andre) små møbler til indretning af altan

Et gulvtæppe skaber hygge, men ikke alle kan klare vind og vejr. Det gule vævede tæppe jeg har valgt, har jeg fundet i genbrug til en tyver, så det får lov at leve derude så længe det kan klare. Egentlig er det i uld, så er ikke just egnet til formålet. Men, det ligger under overdækket fra overboens altan, så mon ikke det kan klare den lidt endnu.

Derudover har jeg ikke noget klassisk altanbord med tilhørende stole. I stedet for, har jeg valgt flere små sideborde som kan rykkes rundt efter behov. Blandt andet bruger vi en lakeret bambus-taburet som kaffebord.

To klapstole hænger på afskærmningen så de er nemme at komme til. Skørt nok, hænger disse på to holdere til altankasser (bare uden kasserne).

 


Planter, der er gode til altanen om efteråret

Efeu – den der sørger for lidt jungle-feel

For flere år siden, fik jeg denne efeu, der slynger sig op ad væggen, i indflyttergave. Jeg har givet den en forholdsvis stor potte og ladet den gro lidt vildt. Ind i mellem skærer jeg den lidt ned og binder den op så den hjælpes til at vokse der hen hvor jeg gerne vil have den til at være. Den bor herude hele året rundt.

Bregne i krukke – et forsøg

Jeg synes bregner er så fine at plukke og lægge under en glastallerken i en borddækning som et overraskende grønt element. Jeg har gravet et par stykker op i mine forældres skov, og det er første gang jeg vil prøve at have disse i krukker på altanen – de lange grønne blade tilføjer en perfekt stemning af skovbund.

altanliv altanmiljø vinterklar altan

Jordbær – plant nu, spis til foråret

Jeg har ladet mig fortælle at jordbær er gode at plante i efteråret, så der kan komme bær til foråret. Jeg har aldrig prøvet at have jordbær på altanen, men nu har jeg købt et par planter som bliver plantet ud i krukker, i håb om at min søn kan få plukke-glæde af dem til foråret.

altanliv altanmiljø vinterklar altan
Grantræ på altanen – juletræet der skaber skov-stemning

Sidste jul købte jeg et lille grantræ i en potte i et helt almindeligt supermarked. Ærligt, så troede jeg ikke det ville overleve meget længere end til efter jul, men det har simpelthen haft det skønt, så det har sat nye skud og vokset sig et par grene større. Det skal selvfølgelig overvintre på altanen, måske kun afbrudt af at rykke ind i december og få lidt glitter ud over sig. Når det for alvor bliver vinterkoldt, vil jeg give den en lyskæde der kan lyse op i mørket.

FØLG MED på Instagram her.

 

altanliv altanmiljø vinterklar altan

Japansk ahorn i krukke

Egentlig et træ jeg ikke kendte til, før jeg så @krittewitt have et i en krukke på sin terrasse. Jeg forelskede mig fluks i de mørke blade, og har siden drømt om at få et på altanen. Jeg fandt et fint lille et i Rema1000 til 59 kroner – nu må vi ses om det vil flytte ordentligt ind, de mørkerøde nuancer vil i hvert fald passe ind i sæsonens brunlige varme farver.

Yderligere har jeg også vist lille sommerfuglekløver, coleus, rævehale og asparagus frem på ovenstående billeder. Disse bliver snart flyttet indenfor, da de ikke kan tåle frost og kulde. Efteråret i år er bare så lunt, så de får lov at stå derude lidt endnu.


Planter, jeg ønsker mig til altanen

Vinterrose – julerosen som lyser op blandt alt det grønne

Det er kun få blomster der blomstrer i de kolde måneder, men vinterrose er en af dem. Det er så skønt, at de springer ud når alle andre blomster afblomstrer. De er SÅ fine! Jeg har ikke kunnet finde dem i handlen endnu, men vil supplere altanen med disse, når de dukker op på markedet.

LÆS OGSÅ Om forårsblomster i små vaser.

Bordeaux hortensia i potte

Både hvide og lyserøde hortensiaer har blomstret hele sommeren på min altan, men nu hvor vi går efteråret i møde, vil jeg holde øje med en i en mørkere og mere rustik nuance. Den vil passe smukt ind i de lilla-brunlige nuancer som kendetegner en efterårsfornemmelse.

altanliv altanmiljø vinterklar altan

Fif til at gøre din altan vinter (og frost)klar

Det er de færreste planter i krukker der sådan ligefrem elsker frost. Derfor er der nogle ting man kan gøre for at undgå at de udsættes for unødig overbelastning på grund af lave temperaturer.

  • Brug gran-ris til at dække jorden i potterne med. Det holder på varmen i mulden. Tit har jeg brugt årets juletræs grene når højtiden er forbi.
  • Stil planterne op ad muren i de koldeste perioder.
  • Hvis vejret lover blæst, så ryk dine planter ind hvor de står mest sikkert.
  • Hav en kurv klar med tæpper og skind lige indenfor altandøren.
  • Brug eventuelt lanterner eller lyskæder til at skabe ekstra hygge i uderummet når det er allermest mørkt.

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen